مقالات

مروری بر مجموعه گلستان

قصر آیینه و ساخت اثر گذر زمان

هدف به نمایش در اوردن اثار باستانی و کهن و ادغام انها با سنگهای قیمتی میباشد.
که میتوان به اثرات ماورایی سنگها و تاثیر آنها در سلامت جسم و روح و روان نیز اشاره کرد.
بیشترین هدف آشنا کردن مخاطب به نمادها و آثار ارزشمند و قدیمی جهان بخصوص ایران میباشد.

قصر آیینه و ساخت  اثر گذر زمان

مروری بر مجموعه گلستان

ایران یکی از کشورهایی است که دارای بسیاری از آثار تاریخی و باشکوه است. کاخ گلستان اثری تاریخی به جای مانده از زمان صفویه است که مانند یک جواهر پر زرق می درخشد. این مجموعه در زمان شاه طهماسب در دوره صفوی ساخته و در زمان کریم خان زند بازسازی و به عنوان محل اقامت در زمان پادشاهان قاجار مورد استفاده قرار گرفته است. تالار آینه یکی از اتاق‌های کاخ گلستان در  تهران، پایتخت ایران است که در غرب مجموعهٔ گلستان و بالای سردر ورودی عمارت اصلی و در غرب تالار سلام قرار دارد. این تالار به همراه تالار سلام در سال ۱۲۵۳ خورشیدی توسط صنیع الملک ساخته شد و تزیینات آن تا سال ۱۲۶۱ شمسی طول کشید و به پایان رسید. در شروع جابه جایی اشیا از موزه قدیم به موزه جدید این تالار به تاج کیانی و تخت کاووس اختصاص داشت.تمام آثار بی نظیر این عمارت از سالن ها و سقف های آینه ای تزئین شده، کاشی های نفیس تا باغ منحصر به فرد همه نمادی از یک معماری با شکوه ایرانی است. این عمارت با شکوه در میدان 15 خرداد واقع شده است.

تنها جاذبه ای در تهران که در میراث جهانی یونسکو ثبت شده است، کاخ گلستان است که مجموعه ای با شکوه معماری اسلامی ایران را برای گردشگران  خارجی به نمایش می گذارد.. قبل از ساخت تالار آینه در این محل عمارت چهل ستون چوبی وجود داشته است.

در گذشته از تالار سلام برای مراسم های رسمی استفاده می شده است. تالار آیینه در قسمت جنوبی و روبه رویی باغ گلستان، دارای سه ارسی قوسی بزرگ با سه دهانه می باشد و از سمت سرسرا نیز دارای یک پنجره قوسی و 2 در بزرگ است.

تالار آینه از دو قسمت تشکیل شده است. هرکدام از این بخش ها مجزا بوده و دارای ورودی و سالن غذاخوری مخصوص به خود می باشند.

فضای داخلی تالار الهام گرفته از معماری و هنری اصیل ایرانی است. تمام دیوارهای این تالار با آینه های رنگی و دست ساز تزئین شده است. یکی از دلایل نام گذاری این تالار به همین دلیل است. تمام آینه های رنگی به کاربرده شده در تالار توسط هنرمندان ایرانی طراحی و ساخته شده است.

طراحی و ساخت اثر گذر زمان

عظمت و شکوه تالار آیینه که جزو مجلل ترین قسمت های مجموعه گلستان بوده ، بازی رنگ و آیینه ها من را بر آن داشت تا اینبار اثری با اقتباس از این مجموعه باشکوه طراحی کنم .انتخاب نوع جواهرات ، رنگ آنها و حتی کانسپت اثر؛ قدمت و نوع بکارگیری متریال در این طراحی  و حتی چگونگی چیدمان آنها در کنار همدیگر از اهمیت فراوانی برخوردار بود. باید جواهری فراخور حال و هوای تالار و رنگی که بیانگر معنویت  و روح این هنر باشد را انتخاب کرد.لابلای رنگها به آبی رسیدم رنگی که از قدرت و صلابت سخن می گوید و من همین را میخواستم ،برای به تصویر کشیدن طیف آیینه های تالار و سقف باشکوه آن که  نمادی ست از اسمان و سمبل آرامش است.در انتخاب سنگ توپاز که نشانه آن  ابهت میباشد نیاز من به رنگ و شاخصه متریال تامین شد انرژی این سنگ از خورشید تغذیه  می شود . قرن هاست که این سنگ های قیمتی با تجمل و فراوانی همراه هستند، زردهای طلایی و نارنجی های گرم سنگ های قیمتی، انرژی خورشید را برانگیخته اند ، در واقع مصریان باستان و رومی ها این  سنگ  ها را به خدای خورشید مرتبط می کردند. این  سنگ های دارای انرژی خورشیدی ،همه چیز را لمس می کنند ، تسکین می دهند ، شفابخش و نیرو بخش هستند.  و توپاز آبی که  حقیقت و خرد را به ارمغان می آورد . باانتخاب جواهر توپازو تراش پرنس ،ابهت و شکوه سقف تالاررا در بالاترین قسمت طرح قرار دادم که یاداور سردر ورودی عمارت اصلی است  .توپاز سمبل عشق و ثروت هست رنگ ابی اسمانی آن من را بیشتر ترغیب کرد تا به نقش کشیدن تالار آیینه از این رنگ درباری و پر رمز و راز  استفاده کنم .

در لابلای قدمت وخاطرات کهن مجموعه گلستان به عنصری دیگری نیاز داشتم تا در پستوی قرنها خاطره با به تصویر کشاندن  قوس ارسی ها آن از تاریخ و گذز زمان حرف بزنم .تا که مروارید را انتخاب کردم .

مروارید قدیمی‌ترین گوهر دنیا و ملقب به ملکه گوهرهاست. این‌طور که به نظر می‌رسد، مروارید سال‌ها پیش از آغاز کتابت تاریخ کشف شد. پس خیلی‌خیلی قدیمی است و به همین دلیل، از کاشف اولیه مروارید، کسی که نخستین بار با مروارید روبه‌رو شد، اطلاعاتی در دست نیست، اما مروارید احتمالا نخستین بار توسط اجداد ساحل‌نشیمن‌مان هنگام جست‌وجوی غذا در کرانه‌های دریا رؤیت شد. خلاصه که مروارید دُرّی تاریخی است! مروارید، به‌عنوان گوهری قدیمی، در افسانه‌ها هم ریشه دوانده و در بسیاری از فرهنگ‌ها عنصری نمادی است. مروارید در برخی تمدن‌های کهن به نماد ماه و دارای خواص جادویی شهرت داشت. چینی‌های باستان بر این باور بودند که انداختن مروارید سبب ایمنی در برابر آتش و اژدهاست. مروارید در برخی فرهنگ‌ها حتی مظهر عفاف و پاک‌دامنی تلقی می‌شد. در قرون وسطی تصور می‌شده که مروارید سبب حفاظت از جان شوالیه‌ها در میدان نبرد خواهد بود. یا مثلا جواهرات مروارید را در رم باستان نماد جاه‌ومقام والا می‌دانستند، تا به حدی که ژولیوس سزار، حق استفاده از مروارید را قانونا به تنها طبقه سلطنتی محدود کرد. چیدمان مرواریدها در کنار هم در شکل دادن قوس ارسی های تالار و نشان دادن نیمی از زمان کامل برایم تداعی دوران باشکوه تاریخ است که هنوز هم ادامه دارد و اتمامی در ان نیست.نظم آنها در کنار هم سخن از گذشت زمان  دارد و باور دارد نه تنها از ارزش این مجموعه کم نشده بلکه روز به روز پررنگ تر و ارزشمندتر جلوه میکند‌. چند رنگه بودن مروارید و همگونی بین رنگ آبی توپازتششع و انعکاس آیینه ها راجلوه میسازد.بیشترین هدف برای نوع انتخاب تراش جواهر در اینجا برای رسیدن به برش آیینه ها بود که تراش پرنس این نیازرا فراهم ساخت. تراش پرنس که به برش مربعی الماس گفته میشود که تراش منحصر به فرد ودارای درخشش زیبایی میباشد . نیمی از کانسپت ساعت و حرکت دوار آن ، بازی با مرواریدها و انعکاس رنگ ابی توپاز بروی آنها گویی سخن از گذشت نسل ها و تاریخ پیشین دارد .تاریخی که بواسطه آن هویت و نسل مردمان سرزمینمان شکل گرفته و حفظ میشود.

بنابراین هویت داشتن در درجه اول به معنای خاص بودن، متمایز بودن، ثابت و پایدار ماندن است. مکان، فضا، زمان و فرهنگ عوامل اصلی هویت‌سازی هستند. داشتن مکانها و فضاهایی با چنین پیشینه و قدمت معماری خاص و ارزش نهادن برای حفظ و بقای آنها از وظایف خطیر فرهنگ و جامعه ایرانی میباشد.

مطالب مرتبط